【流汗都可以唔正常?】

【流汗都可以唔正常?】
☀️早幾日係夏至,天文台仲發出酷熱天氣警告🔥,流汗係再正常不過嘅事🥵。但係你身邊又有冇人坐喺冷氣房都可以係咁流汗😅?又或者有冇人係喺炎炎夏日之下都可以「滴汗不漏」😖
如果你有呢啲問題,就可以留意以下内容📝,因為你好有可能有「汗證」!
🔍何謂「汗證」?
汗證指汗液外泄失常嘅病證❌。汗證同生理性出汗唔同,人體會為咗適應外界環境而自身調節體溫而排汗,為正常嘅生理現象⭕,如天氣炎熱、着太多衫、情緒激動、做運動等出汗。但若人體患病嘅時候🤒,或者喺正常生活工作中,汗液異常外泄同埋伴或不伴有其他症狀嘅,就係病理性出汗,即係汗證🚨
💡汗證有邊類型?
汗證就咁講都比較籠統,其實汗證都細分咗好多種,以下就同大家介紹幾類比較常見嘅汗證啦:
💦自汗:指經常出汗,郁啲就更加大汗嘅人。呢種係最為常見嘅一種汗證,任何年齡都有機會患有,有寒熱虛實的不同病因。
🟡黃汗:指汗液為黃色嘅人,往往會令衣服染色。呢類型人通常會覺得口苦,口渴但唔想飲水,小便不利等濕熱内鬱之症。
💤盜汗:指喺睡眠中大量出汗,醒後就止汗嘅人。好似盜賊夜間來襲一樣,所以稱為盜汗,盜汗者通常都係虛熱居多。
👩🏻‍⚕️👨🏻‍⚕️睇到呢到,或者有人可以大致判斷出自己屬於邊類型嘅汗證,但係要判斷自己係陽虛或陰虛,建議應該揾專業註冊中醫師睇睇。透過望、聞、問、切診斷你嘅體質,再對症下藥。
📱唔想成日濕𣲷𣲷?點擊以下連結查詢預約中醫服務:https://tinyurl.com/38e3kzy9
Back to Health Tips