【鼻敏感治療——穴位按摩】

【鼻敏感治療——穴位按摩】
同大家介紹咗咁好幾個治療鼻敏感嘅方法,不過幾乎所有方法都要出門口先做到🏃🏻,就連食療都需要買材料💸,究竟有冇方法係可以足不出戶🏠,而且零成本咁舒緩鼻敏感不適呢?
當然有啦!答案就係穴位按摩喇🙌🏻
之前同大家講過幾個⏺️穴位可以治療鼻敏感,例如:大椎、定喘、肺俞等,但係呢啲穴位通常唔係自己按得到🙅🏻‍♀️,而係靠👩🏻‍⚕️👨🏻‍⚕️醫師進行針灸或天灸先會可以針對性接觸到。
💡今日就教大家四個自己喺屋企,唔需要靠其他人都可以自己按摩到嘅穴位去舒緩鼻敏感啦!
✅印堂穴:在額部,當兩眉頭之中間。
✅合谷穴:合,會合;肉之大會為「谷」。穴當拇、食兩指會合處,故名。
✅上星穴:頭頂正中線前,髮際後一寸處。
✅迎香穴:面部,鼻翼外緣中點旁鼻唇溝中凹陷處。
👌🏻📈搓熱雙手指頭後放喺穴位上面,👍🏻用指腹施加壓力,每個穴位持續按壓兩分鐘後鬆手即可。每日兩次,助你零成本舒緩鼻敏感不適!✨✨
‼️不過呢個方法對較嚴重嘅鼻敏感患者未必起到作用,如果感到嚴重不適😵‍💫,建議快啲上黎康和堂比醫師睇吓🔍,幫你調理好成個人,鼻敏感自然就冇咁容易返發啦💞
點擊以下連結查詢預約中醫服務:https://tinyurl.com/38e3kzy9
Back to Herbal Benefits